Comunicat nr.6/fmr/21.09.2017


FEDERATIA MILITARILOR DIN ROMANIA și FORUMUL STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE MILITARILOR
au desfasutat in ziua de 20 septembrie 2016 Dezbaterea publica deschisa cu tema ,,Realitatile cotidiene ale vietii militarului roman”. In cadrul dezbaterii s-au abordat,prioritar urmatoarele subiecte:
1. Militarul roman intre drepturi reale si limitari sau interziceri de drepturi prin Constitutia Romaniei, legi si regulamente. Raportul real intre interdictii si limitari de drepturi vs drepturi real asigutate.
2. Decidentii politici din Romania acorda Armatei Romane aprecierea si respectul pe care il merita?
3. Este pensia militara o pensie speciala?
4. Legea salarizarii unitare reflecta servitutile serviciului militar?
5. Solda si pensia militarului roman este in concordanta cu tratatul de aderare al Romaniei la NATO si actele subsecvente ale acestuia?
6. Militarii Armatei Romaniei sunt tratati identic cu camarazii lor din armatele celorlalte tari NATO?


La dezbatere au participat reprezentantii celor 13 structuri asociative afiliate Federatiei Militarilor din Romania , carora li s-au adaugat reprezentantii a 30 de structuri asociative membre sau nu aleForumului si militari in rezerva neafiliati nici unei structuri asociative.
Au fost invitati reprezentantii tuturor structurilor organizatorice cu drept de decizie si legiferare in domeniul militar, incepand cu Presedintele Romaniei – comandant al Fortelor Armatei-, pana la ultima structura organizatorica din domeniu.
Au raspuns invitatiei :
- Senatorul Nicu Falcoi – secretarul comisiei pentru aparare,ordine publica
si siguranta nationala din Senatul Romaniei;
- Deputatul Dumitru Lupescu - secretarul comisiei pentru aparare,ordine publica si siguranta nationala din Camera deputatilor;
- Deputatul Nicolae-Daniel Popescu
- Domnul Mircea Criste - Secretar de stat, adjunct al Avocatului Poporului
- Domnul Nicolae Nasta – Secretar de stat , sef al Departamentului
- Reprezentantii directiilor din Statul Major General;
- Reprezentantii directiilor din Departamentul 
- Directorul Casei sectoriale de pensii;
- Loctiitorul Directiei Financiar-Contabile,
- Reprezentanti ai Statelor majore ale categoriilor de Forte
- Alexandru Cumpanasu - presedinte Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei (CNMR)
Interventiile participantilor, avand la baza documente legale, s-au desfasurat intr-un climat de responsabilitate si angajament total in apararea valorilor morale si spirituale specifice militarului roman in activitate, rezerva sau retragere.
Participantii au solicitat decidentilor politici sa respecte Armata Romaniei si slujitorii ei, sa apere demnitatea si onoarea militara fata de presiunile, tot mai accentuate, ale unor reprezentanti ai executivului si ai media , cunoscandu-se ca Armata este garantul democratiei constitutionale.
S-a cerut ca Parlamentul să-si indeplineasca menirea dand legii constitutionale si care sa reflecte cat mai obiectiv raportul intre drepturi si interziceri si limitari de drepturi. Cunoscut fiind faptul ca in Armata este interzisa activitatea sindicala, in consecinta de drepturile militarilor ocupandu-se reprezentantii Forumului Structurilor Asociative ale Militarilor, Comisiile parlamentare , atunci cand dezbat aspecte ale vietii militare, sa invite obligatoriu la discutii si reprezentantii acestui forum. 


Solicitarea vine ca urmare a faptului ca sunt presedinti de comisii care au refuzat acest drept chiar si atunci cand li s-a solicitat expres aprobarea participarii.
Este absolut necesar ca decidentii politici , atat cei ai legislativului cat si cei ai executivului , incepand cu Presedintele Romaniei- comandant al Fortelor Armate, sa respecte angajamentele asumate prin Tratatul de aderare la NATO cu actele sale subsecvente, documente care, conform Constitutiei Romaniei au prioritate in fata reglementarilor interne.
Participantii la dezbatere si-au manifestat profunda preocupare si ingrijorare fata de atitudinea agresiva a unor membri ai executivului, care, intentionat sau din nestiinta, prezinta, cu largul concurs ai unor ,,formatori de opinie” (interesati sau cum altfel poate fi catalogata afirmatia referitoare la CONTRIBUTIVITATEA INDIVIDUALA LA FONDUL DE PENSII, devenita laitmotiv al operei manifeste a ministrului muncii si ,,justitiei sociale”? 


S-a recomandat doamnei ministru sa se uite pe site-ul ministerului pe care il conduce ca sa afle ca aceasta contributivitate individuala a fost introdusa pentru prima data, conceptual,prin Legea nr.19/2000. Tot acolo ar descoperi ca prima categorie socioprofesionala despre care s-a facut vorbire referitor la contributivitatea individuala a fost cea a militarilor, dar cu referire la pensia suplimentara.
S-a accentuat faptul ca referindu-ne la pensia suplimentara pentru militari, se poate afirma, fara teama de a gresi, ca aceasta a fost confiscata, contrar jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului si cele a Curtii Constitutionale a Romaniei.
Se constata o imixtiune gravă a doamnei ministru in atributiile Ministerului Apararii Nationale atat in domeniul salarizarii cat si al pensiilor militare. Ii reamintim doamnei ministru ca MApN este ordonator principal de credite iar incepand cu 01.01.2016 este principalul decident in domeniul pensiilor militare, fapt confirmat, in scris chiar de ministerul pe care il conduce, atunci cand nu a putut raspunde concret intrebarilor puse. 
De altfel, este recunoscuta tendinta nativa a doamnei ministru de imixtiune in tot si in toate.
Reprezentantii asociațiilor prezente au reamintit similitudinea situatiei actuale cu cea a anilor 2009-2011 si au amendat ferm, declarațiile unor politicieni, jurnaliști ori funcționari publici prin care respectivii criticau ,, cu manie proletara” soldele si pensiile ,,nesimtite” ale militarilor, singura diferenta dintre atunci si acum fiind introducerea sintagmei,,speciale” si autorii Basescu – Boc – Seitan, atunci, Dragea- Tudose- Vasilescu, acum . 


Capacitatea de aparare a Tarii nu este un privilegiu de manifestari triumfaliste si de participare la parada , ci un atribut de maxima responsabilitate atat al decidentilor politici cat si al nostru cetățeni in uniforma, tocmai de aceea legislativul si executivul au obligația să acționeze cu maxima responsabilitate, asigurand ca noi asa procedam.
Atat asociațiile participante cat si cei neafiliati au concluzionat reiterând solicitarea adresata legislativului dar si executivului să ia toate măsurile care se impun în scopul apărării drepturilor militarilor romani ca o garantie a unitatii,independenței si suveranitatii nationale.
Din întreaga desfășurare a dezbaterii a răzbătut apelul rezerviștilor militari către liderii politici de a se trezi la realitate, măcar în al 12-lea ceas și de a conștientiza situația gravă cu care se confruntă țara noastră, când forțe externe și interne atacă însăși garantul suveranității, a independentei și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale, Armata României.
AORR, prin prim-vicepresedintele gl. lt. Florian Pință,a adresat participanților la dezbatere un apel care sintetizeaza problemele cu care se confrunta tara, nu numai Armata Romaniei sau rezervistii militari , al carui text il gasiti integral pe site-ul AORR. Mesajul a fost adoptat si insusit ca fiind al tuturor participantilor la dezbatere.
Activitatea a fost apreciata unanim ca o reusita.


La aceasta reusita si-au adus un aport deosebit conducerea federatiei si a ROMIL, cu ajutorul direct al factorilor de decizie din conducerea MApN si a SMG.
Lucrarile dezbaterii , luarile de cuvant deosebit de interesante,vor putea fi vazute video, in curand pe facebook/ Federatia- Militarilor-din-Romania. 
Presedinte al Federatiei Militarilor din Romania
Presedinte al Forumului Structurilor Asociative ale Militarilor
Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN

 

 https://www.facebook.com/mcppress/videos/1465157236897321/

 

 

 

 

Adaugă comentariu

927


Codul de securitate
Actualizează